Help! Het water in mijn spa schuimt

Blog buitendouches

Het overkomt de meeste spabezitters wel eens. Je wil heerlijk gaan ontspannen in je spa of whirlpool en direct na het inschakelen van de massagepomp merk je op dat het water schuimt. Dat is vervelend en ziet er niet prettig uit. Om te begrijpen waarom het water schuimt kijken we eerst naar de oorzaak.

Waarom schuimt het water in mijn spa?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om goed naar de waterbehandelingsproducten te kijken. Eén van de meest voorkomende oorzaken is een verkeerde waarde van chloor of pH. Test regelmatig de waardes van je water en voeg waar nodig waterbehandelingsproducten toe om er zeker van te zijn dat je veilig en onbekommerd kunt genieten van het warme water. Een andere oorzaak die wij vaak tegenkomen is dat schuimend water ontstaat als gevolg van badkleding. Mensen die een spabad nemen en hierbij badkleding dragen voegen vaak onbewust reststoffen van wasmiddelen en wasverzachter toe aan het water. De reststoffen kunnen ook bijdragen aan het schuimen van het spawater. Schuimend water is doorgaans niet schadelijk maar het is wel een signaal dat er iets niet helemaal goed gaat met de waterbehandeling. 

Wasmiddelen

Reststoffen van wasmiddelen en wasverzachters in badkleding kunnen oorzaak zijn van schuimend water.

wasmiddel veroorzaakt schuimend water in je spa

Waterwaardes

Meten is weten. Zorg dat je diverse waardes van je onderhoudsproducten controleert en bijstuurt waar nodig.

water testen spa schuimend water

Water moet regelmatig ververst worden

Het water in je spa moet regelmatig, liefs om de 3 maanden, ververst worden. Je zorgt ervoor dat afvalstoffen niet de overhand krijgen.

Water verversen Jacuzzi

Onderneem actie 

  • zorg ervoor dat je de pompen en eventuele luchtpompen op vol vermogen aanzet. Zorg dat alle jets open staan zodat het systeem goed circuleert. Het water kan hier enorm door gaan schuimen. Veel schuim kun je nu van de bovenkant van het water afscheppen.
  • ververs om de 3, 4 maanden het water in je spa. Maak je vaak gebruik van je spa of Whirlpool dan kun je er ook voor kiezen om tussentijds een gedeelte van het water te verversen. Schrik niet terug van de kosten van water. De aanschaf van diverse onderhoudsmiddelen en anti-schuimmiddelen zijn vele malen hoger.
  • meet de waardes van chloor, pH etc. en corrigeer de waardes door diverse waterbehandelingsmiddelen.
  • plaats een absorberende spons bij de filter of laat deze drijven op je water. Hier blijven veel reststoffen aan plakken wat de vorming van schuim tegengaat.

De snelste oplossing

Heb je niet de tijd om het water in je spa te verversen of watermetingen uit te voeren dan zijn er allerlei producten die direct zorgen dat het schuim neerslaat. We noemen dit anti-schuimmiddelen. Eenmaal toegevoegd aan het water verdwijnt het schuimend water als sneeuw voor de zon.